16.12.2012

Tee itse joulutähti kierrätyspaperista


Joulun lähestyessä on kiva tehdä itse omia joulukoristeita. Perinteinen joulutähti on kaunis sekä ikkunassa että seinällä. Tämän ohjeistuksen avulla voit tehdä itsellesi upean paperitähden!
Kaava on tulostusvalmiina kuvana, joten voit vain tulostaa sen suoraan haluamillesi papereille tai tulostaa yhden kaavan, jonka avulla piirrät kuvion muihin papereihin. Kaavaa voi käyttää lähes mihin tahansa paperiin, mutta parhaiten toimivat paksummat paperilaadut. Tavallinen kopiopaperi on ehkä inasen liian ohutta, vaikka mallitähtikin on tehty siihen. Itse tein toisen, rei’itetyn tähden, paksumpaan 120g/m2 paperiin ja se oli helpompi koota ja pysyi kauniimmin muodossaan kuin ohuesta paperista tehty tähti.Yritin tehdä tätä ensin ihan oikeaan, kierrätettyyn nuottipaperiin ja se onnistuikin ihan kivasti. Halusin kuitenkin laittaa tähden sisään valot ja sitten se ei enää toiminutkaan: paperin toisella puolella olevat nuotit paistoivat läpi ja lopputulos oli sekavan näköinen. Niinpä päädyin tulostamaan netistä vapaassa levityksessä olevia nuotteja ja paperin toiselle puolelle sitten tulostin tuon kaavan. Ei ihan kierrätystä, mutta tässä kohdassa se annettakoon anteeksi. 


Paperitähden tekeminen

Tarvikkeet: paperia, sakset, liimaa (tai kaksipuoleista teippiä). Mikäli haluat laittaa tähden sisälle valot, tarvitset myös rei’ittäjän, lankaa ja sisäkäyttöön tarkoitetun led-valosarjan, jossa on muuntaja. HUOM! En ota vastuuta mahdollisista vaaroista valosarjan kanssa, joten laita valot tähden sisään vain omalla vastuullasi!

Tulosta kaava viidelle paperille. (Itse tulostin toiselle puolelle nämä Chopinin nuotit) Leikkaa kaavan viivojen mukaan kuviot irti paperista.
Taita jokaisen katkoviivan kohdalta sisäänpäin taitos. Itse tykkään taittaa viivottimen kanssa, niin saan varmasti suorat linjat. Taittele kaikki paperit valmiiksi.

Levitä liimaa huolellisesti levikkeelle ja liimaa reunat yhteen niin, että paperista tulee tähden sakaran muotoinen. Tässä vaiheessa kannattaa kokeilla taittaa sakara toiseenkin suuntaan kaksinkerroin ja mikäli taitokset on tehty huolellisesti, niin sakara taittuu nätisti myös toiseen suuntaan.


Kun kaikki viisi sakaraa ovat valmiit, anna liiman kuivua rauhassa. Sen jälkeen levitä liimaa huolellisesti kahdelle levikkeelle ja liimaa palat kulmikkain toisiinsa kiinni. Liimaa toiseen palaan kolme sakaraa ja toiseen kaksi sakaraa yhteen. Anna liiman kuivua. 

Yhdistä sitten tekemäsi kaksi palaa toisiinsa samalla tekniikalla ja huomaa, että yksi sauma jää auki ja sakarat menevä avonaisessa kohdassa päällekkäin. Anna liiman kuivua rauhassa, jotta liitoskohdat varmasti kestävät. Mikäli haluat laittaa tähden sisään valot, tee kahteen sakaraan rei’ittäjällä reikä narua varten.


Kun liima on kuivunut, voit puristaa hellästi yhtä sakaroista niin, että koko tähti lähtee pullistumaan muotoonsa. Tähden voi taittaa myös toiseen suuntaan, niin että kaikki sakarat menevät yhteen pinoon ja sillä lailla se on helppo säilyttää tai laittaa vaikka postissa ystävälle.
Jos et halua laittaa valoja tähden sisään, voit liimata nyt viimeisen sauman kiinni. Tämä on hieman hankalaa ihan liimalla, mutta yksi hyvä vaihtoehto on käyttää pientä palaa kaksipuolista teippiä. Sillä saat sauman pysymään kiinni ja saat sen myös tarvittaessa taas auki joulun jälkeen. Mikäli haluat laittaa valot tähden sisään, voit nyt tunkea ne sisään sakaroiden välisestä reiästä. Itse käytän Airamin sisäkäyttöön tarkoitettua led-valosarjaa, joka ei kuumene ja siksi uskallan sitä tällaisessa käyttää. HUOM! Mikäli laitat valosarjan tähden sisälle, teet sen omalla vastuullasi!

Kun valot on tähden sisällä, pujota lanka tekemiesi reikien läpi ja sido valosarjan johtoon kiinni. Valmis!